08 May 2011

Nikah Siam - (Part 1). Arrived at Hat Yai.

Assalamualaikum wbt,


Many blogs I've read gives the reader on tips on how to get married in Siam @ Thailand. Almost all require that you contact them to obtain more information and offer more services. The problem is, the services offered are not free

Why would you actually need to ask for help when you can manage it by yourself and arrange your marriage with the cost coming in to LESS than RM1000 and complete the whole process in LESS than a day!

How you should do it is by following what I did in Hat Yai with some modifications to suit you. I arranged my own marriage in Thailand without the help from anyone/agent except for a street trader named Ismail.

I planned my marriage using a little bit of the information that is available on the Internet today. From the beginning, I did not like to 'travel' in a group - ie 'packaged Tours, as I am the kind of person who like to plan my own "adventures" and like to "explore" the sights and sounds on my own. So when I read and got information on marriage @ wedding packages in Thailand @ Siam, I was not interested. I was also very worried because too many people have fallen and become a victim of fraud and false marriage syndicates offering fake marriage certificates which is more prevalent in the Southern District of Thailand and the Northern parts of the Peninsular Malaysia.

In order to minimise the risk of being cheated and caught in the syndicates (because I do not know personally any of them) and so that I can control my own trip, I decided to manage and arrange the trip myself. InsyaAllah(if God's willing), if what we Pray, wish and hope for is right, everything will be smooth without much of an obstacles.

This is the real story on what I did and my experiences.


I chose to start my journey with the Ekspres Langkawi (EL 8) that actually continues all the way to Hat Yai. Usually the train will depart at 2110hrs but was a bit delayed tonight to 2145hrs. The delay was not that long. The good thing about using the train is that you can choose the sleeper berth (RM60) meaning that when you arrive Hat Yai the next morning, you will be fresh because of sleep. Arrived in Hat Yai at about 1030hrs. Do not be alarmed once you are there is to see people simply crossing the railway line to go to the other side. This is apparently normal in Thailand. Just make sure you look left and right before crossing the track as you do when you cross the road in Malaysia.



When I got out of the station, I immediately took a 'tuk-tuk' to the Garden Home Hotel. After bargaining, I paid Baht50 (RM5) for two people. I checked-in upon arriving. Because I  had already planned my "Honeymoon" in Hatyai, I booked a room for 3days/2night. Usually after a long journey, the body will normally feels a bit tired. My future wife (at that time, now, now she is my wife Oooo!) suggested that we take a break and lie down and have a rest :-p. But because I had planned to get married here, I told her  "Gi mandi nung, kito teruh gi jupo tok kadi. Watpo nok tunggu lagi?(Go and have a shower quickly, we need to go and see the Kadhi. Why should we wait?)"......

Continued .......

119 comments:

  1. Assalamualaikum,

    Saya sebelum ada baca cerita ini. Tapi dalam cerita itu dia berikan no talipun Ismail.Saya dah hubungi Ismail kerana saya ingin ke Songla untuk buat aduan langar takliq. Saya juga telah hubungi ustaz Ismail mennayakan procedure untuk buat aduan.( Ismail yang beri no ustaz kepada saya ) Saya mohon agar dapat berikan saya no talipun Ismail .

    Terima kasih
    Ummu Aisyah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blh email ke saya lydianasrin@yahoo.co.uk
      Sy nak tau procedure.. da selesai ke?

      Delete
  2. kat facebook haram tara fan. nanti wa bagi video iklan nikah siam baik kat lu. tunggu by awal bulan jun nih.

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah.. Based on your guidance, kami dh selamat bernikah di Songkhla. Kami decided to take our times and explore ourselves. Kami stay di garden Home juga. Good and decent hotel. Cost pun reasonable.

    Since kami nikah pada petang first day tu so kami ke M’sian Consulate the next day.
    Kami guna service A/C van Hatyai- Songkhla- Hatyai Bht 26 p.p. Just keluar ke main road dari hotel.
    Any Toyota vans on the way, we can stop them and ask. Normally all are for this route only. Kalau pagi cepat sikit sampai Songkhla la coz lots of peoples going for work. Cuma 30mins jer. Otherwise kena tunggu mereka berhenti2 nk penuhkan passengers. Bila kami kata ke M’sian Consulate, dia hantar direct sampai depan pintu.
    On the way back, kami ronda2 Hatyai beach incld. Cat & Mouse + Mermaid Statue.
    Boleh juga hire tuk tuk / motor teksi. In Bht 20 dia hantar ke stand tempat van Songkhla – Hatyai – Songkhla. ( same stand as Hatyai – Songkhla – Hatyai )
    So another Bht 52 ke Hotel.
    Esoknya, kami collect semua documents dari Consulate. Semua lengkap dgn attestations and letter to Majlis Agama di Malaysia di mana kita akan daftar. Same van services.

    So now we are back to M’sia with full of thankful. Cuma belum lagi daftar di Majlis Agama di M’sia coz hubby saya outstation.
    InsyaAllah bila dia balik nanti kami akan daftar perkahwinan kami. Amin.. Kalau ada sesiapa yang ada experience daftar kat Majlis Agama di M’sia boleh la guide ya..

    Overall Costing
    @ Majlis Agama Islam = Bht 4500
    @ Hotel – MAIS – Hotel = Bht 600
    @ Konsulat Malaysia = Bht 210
    @ 2 x Hotel – M’sian Consulate – Hotel = Bht 260
    Total = Bht 5570

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis. Saya nak tanya, cost untuk Majlis Agama Islam tu boleh bg details tak? And u pegi Songkhla sendiri-sendiri ke? Tanpa agent?

      Delete
  4. Ms. Ummu Aisyah,
    FYI, En. Ismail (Tel +66899114466 )

    ReplyDelete
  5. UNTUK daftar di Malaysia, senang sahaja

    U isi borang permastautin di Kuala Lumpur. Borang no boleh dapat di JAWI punya website. Minta masjid kariah sign, list pen-sign ada dlm borang tu. Sekalikan dgn bill letrik atau apa2 bill atau statement beralamat rumah yg jadi alamat tu.

    Kemudian u u tulis affidavit. (saya ada sample)

    Pergi Mahkamah Tinggi syariah kat sebelah kanan stesen keretapi KL tu, naik tingkat 1, dapatkan borang maklumat diri, sekalikan dgn affidavit pemohon 1&2, dan copy docs yg konsulat kasi tadi.

    Submit, bayar RM9, dapatkan tarikh proceeding dlm 2/3 minggu kemudian.
    sampai tarikh, attend, hakim akan tanya sikit2, then dia sahkan.
    in a week, ambil surant dari mahkamah, bawak gi JAWI, buat kad kawin.
    ... bersambung.. nak tidoq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis Hani. Nak tanya,nak daftar kat malaysia ni, kena ikut negeri kita ke macam mana? reply kat enail saya ye. azima_baru@ymail.com. Tq

      Delete
    2. akak baru saja bernikah dgn biz partner saya from India. He is a muslim guy. Nikah kat Masjid di Songkhla (melaui MAIS) Dah dapat surat dari consulate, skrg nak daftar di JAWI. Macam mana cara nya. Berapa lama process pengesahan and procedure serta berapa denda kami kena bayar. Suami akak perlu hadhir ker semasa nak register kat JAWI ni

      this is my email ID - zaleha_annuar@yahoo.com. Akak tinggal in KL.

      Delete
    3. Klu nak daftar di k.l bley x sbb sy xnak isteri pertama tahu.....bantu la sy dan mcm mana caranya.t.kaseh

      Delete
  6. daftar malaysia wat pah? ngarut kena denda bodoh jah lebih... p pengesahan kat konsulat @ daftar di kedutaan lagi jimat!

    http://www.freeblogapps.com/d/94461c/nikah-siam - untuk yang pakai android platform

    http://www.youtube.com/watch?v=Ykk-n5eYAVo&feature=relmfu - tunggu ebook jer nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kes wali tak izin boleh ke daftar kat kedutaan? do respond at my email azima_baru@ymail.com. Tq

      Delete
  7. Thanks Hani..
    Will do...

    ReplyDelete
  8. Thanks En. Ibnu too for d kind info..

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah. This blog seems to have its own loyal followers helping others in need. Thank you to Hani and everybody out there helping the others. I am unable to update the blog as much as I want due to work commitments.

    May Allah s.w.t. bless you all....

    PS:- I am planning to share with you all my experiences during my travels. Coming soon....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Can i know dekat sempadan thailand n malaysia tu ada servis sewa kereta yang boleh drive sendiri.because we plan untuk sewa kereta smpai dkt sempadan sebab kereta masih belum tukar milik lagi

      Delete
  10. Hmm.. Anyway you hv guided us at 1st place. So, very thankful to you..
    I read, we also can register without waiting for our spouse. So, plan to go to JAWI next week and ask. :-)

    ReplyDelete
  11. ibnu marzuki ni sick la
    perangai/komen macam budak hingusan.

    ReplyDelete
  12. nk g daftar di konsulat tu cmne ek? cmne step dia? nnti cmne nk dpt kan surat nikah malaysia ek? kene jumpe hakim kt mahkamah tinggi jgak ke?

    ReplyDelete
  13. Salam Insan,

    Baca juga bab-bab lain dalam blog ini untuk mendapatkan sedikit panduan bagaimana nak buat semua yang anda nak buat tu.

    Nak dapatkan surat nikah Malaysia memang kena pergi daftar di pejabat agama negeri anda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh dpt maklumat mcm mana pendaftaran di malaysia...denda tue mcm mana plak..RM1000 tue denda untk sepasang atau 1 orang RM1000 boleh reply kat email saya Farouk_2645@yahoo.com

      Delete
  14. nikah siam part 2 ada x. ke sy x jupe

    ReplyDelete
  15. Tgk older post dalam Bahasa Melayu. Blog ni dalam process convert ke English.....

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah, thanks for the info at your site, kita telah nikah Di MAIS pada 10/10/2011. It was our first time overseas but like u said if our intention is good, Allah will lead the way. We spend a bit more but we're happy with our visit. As our hotel had wifi, your website was our best reference. I am lucky to meet with a tuktuk driver who send us to MAIS and Malaysia Consulate for just 1000 Baht. Not only that, due to my passport being held by hotel as deposit, we have to get back there and he send us at no extra charge. By the way the Consulate have moved to its original location and is just nearby Samila beach and no longer beside the Islamic bank. Below is roughly the total cost we spend :

    Flight from Singapore to HatYai - $228
    Van frm HatYai Aiport to New Season Hotel in HatYai - 80 Baht each
    New Season Hotel(3D2N) - $115.50 (via Agoda)
    Tuktuk - 20 Baht x 6-7 trips each
    Hotel > MAIS > Hotel > Consulate > Subaida Seafood Restaurant > Samila Beach > Hotel - 1000 Baht
    MAIS - 4500 Baht
    Consulate General - 240 Baht
    VAn frm Hatyai to SOngkhla - 30 Baht each
    Van from SOngkhla to Hatyai - 30 Baht each
    Lunch at Seafood Restaurant(6 pax) - 1360 Baht
    Photocopy - 49 Baht
    Train from Hatyai to KL Sentral - RM114
    Bus frm KL Sentral to LCCT - Rm8 each
    Flight Frm LCCT to Singapore - RM128
    Shopping/Snacks/Essentials - 3500 Baht.

    Anyway can anyone guide me on how to register in Malaysia, my hubby is from Johor. Appreciate it very much and Thanks to blog owner for all the info..

    ReplyDelete
    Replies
    1. call ustaz najib working in the syariah ct JB 0193555875

      Delete
    2. Terima kasih Peguam Subang kerana sudi membantu. Saya sgt berbesar hati sekiranya Saudara boleh juga membantu yg lain dari segi informasi.....

      Delete
    3. salam Peguan subang, boleh bantu saya untuk mendaftarkan perkahwinan di pulau pinang?
      email sya ixora8124@yahoo.com

      Delete
  17. Assalamu'alaikum, saya dan pasangan warga Singapura ingin bernikah di Thailand tapi kita berapa pasti akan caranya .. haruskah kita membuat "booking" terlebih dahulu untuk mendapatkan jurunikah di Thailand?? -- YKYM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu booking jurunikah. Pergi terus (walk in) ke Majlis Agama Islam Songkhla dan register di kaunter.....

      Delete
  18. boleh hubungi saya untuk urusan pendaftaran di malaysia.. terjamin selamat dan tiada penipuan sehingga sijil nikah malaysia dkeluarkan. bagi yang berpoligami, x nk isteri pertama tahu kami boleh uruskan mengikut prosedur undang2 yang betul. datang mahkamah bawa badan sahaja, yang lain semua kami uruskan..dijamin cepat paling lama 2 bulan boleh selesi..boleh tinggalkan nama dan no telefon di muhafizco@gmail.com atau sms nama ke 0192844422..terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu saya xnak fmily saya thu bleh ke?

      Delete
  19. Asalam alaykm,
    may ALLAH help everyone one of us,when i read the do it yurself blog was so happy and it really helped me,May ALLAH continue to shower His blessings upon u really as am writing am shedding tears and filled with love for this wonderful fellow who has chose to help people this way am very surprised there could be very honest people.
    I am 3yrs old in islam and this religion is beautiful and easy am surprised sometimes some people even some who call themselves ustaz complicate things and make issues difficult.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam,

      I always say that if your 'niat' is good, Allah swt will always help you. All praises are only for Him as He had guided me in publishing this blog.
      Islam is indeed a beautiful religion and me myself am still learning. Thank you for reading and hope you can share this with others.

      Delete
  20. salam...baru hari ini saya terjumpa blog ini..di harap dpt membantu sya, insyaAllah

    ReplyDelete
  21. salam...boleh sapa2 email kt sya contact no ustaz atau sesapa yg boleh dihubungi sebagai tour guide kt sna?
    ixora8124@yahoo.com

    ReplyDelete
  22. Assalam..ada sesiapa juga boleh bantu saya??sila email lugubrious9@gmail.com.tq

    ReplyDelete
  23. assalaimualikum saudara.

    boleh email pd sy no ustaz yg membantu saudara disana.
    sebab no yang ada dinyatakn di blog sudah tidak dgnakan lagi.. mnta jasa baik saudara balas di email sy. trima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tika_aziq@yahoo.com.my

      Delete
  24. salam..sy n my hubby dh slmt nikah 15/7/2012..berpandukn blog ni la kami nekad nk g sndiri..xla sush sgt..yg pnting kena bersungguh2..kami ambik van direct pegi blik ke hatyai..kami dh book htel awl2,emperor htel so kami soh driver drop kmi kt situ..kmi stay 4days 3 nite..nk pgi mais blh mtk driver tuk2 hntar kn..dgn 2 kali lafaz kami sah jd suami isteri..kt mais dh dorang sediakn siap2 surt utk konsulat malaysia tp kitorang x pegi pkjbt konsulat coz kami still student, xnk dftarkn lg.... thnks to admin coz bg kami info..cume yg sush nk cr kdai mkn islm coz fast food kt sna x halal so better be careful..xla sush juz kena pusing2 kwsn htyai tu..
    cost overal dlm 1080
    tmbg penang-hatyai-pinang=rm120
    hotel 4 ari 3 mlm= rm140
    duit kahwin=rm450
    mkn,shoping,tuk2=rm290
    gi mais= 800 baht@almost rm80
    nk comunicate pon x sush, reti bi cikit blh la,coz ade jgk org kt sne yg ckp kelate..kami x guna pon khidmat mane2 pkcik coz its kind of expensive do better ambik tuk2 n ckp nk g mais..juz show the picture of mais then they will know..hope penglaman kami blh mmbntu yg len..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpegi pejabat konsulat means? xregister? boleh ke mcm tu?

      Delete
    2. Boleh tetapi mungkin timbul masalah dikemudian hari. Saya baru terbaca dalam blog lain yg pencegah maksiat minta surat pengesahan konsular sebelum melepaskan pasangan yg ditangkap basah. Sijil nikah sahaja tak mencukupi. Dan untuk pendaftaran MyKid, perlu ada surat pengesahan Konsular.

      Delete
    3. Lagi satu perkara yg ramai masih keliru, mengesahkan pernikahan di Konsulat TIDAK bermakna mendaftarkan pernikahan di Malaysia. Ia bermaksud mengesahkan pernikahan tersebut telah berjalan mengikut hukum dan undang2 dan bukan pernikahan palsu @ sindiket.

      Rekod pernikahan tersebut tidak akan muncul di Pejabat Agama Malaysia selagi anda tak mendapat perintah mahkamah syariah negeri......

      Re

      Delete
  25. salam..
    boleh bg guide untuk saya nikah di songkla dan bagi no contact yg boleh dihubungi...

    vanies81@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua guide dah ad..just bace komen y ad..
      sy pn dah pegi sndri..100% urus sndri :)

      Delete
    2. Nak contct no.or email boleh x nk tnya cmna

      Delete
  26. samelah.. berpandukan blog ini saya dan pasangan bru shj dinikahkan pada 19.12.2012... kami smpai songkhla bru tau pasal blog nie tpi blog nie really helpfull coz lead us the wat with the bless from all s.w.t... if stay kt songkhla nk g mais n konsulat tak jauh.. thnkz admin nikah siam.

    may allah blessed u n ur family

    ReplyDelete
  27. With ebook as pro missed, u folks can save a lot esp ON fare to mais from hatyai

    Nikahsiamberkat.com

    M sick? Got 3 wives & 5 kids now via nikah siam!

    we should form nikah siam association thus share 2 others widely... So how? Perhaps no more baby dump!

    ReplyDelete
  28. Salam En. Nikah Siam. Please do email me at azima_baru@ymail.com. Thanks

    ReplyDelete
  29. Assalamu 'alaikum,

    - great info everybody.

    Hope this adds to the information.

    We took a coach to Changllong because we could not make it in time for bus to HatYai. We had been told that there was a local bus to the border for RM2 but it is no longer working so we had to pay RM20 for taxi to Bukit Kayu Hitam. We should have waited for the later bus to Bukit Kayu Hitam !

    At the border there are guys who try to hustle you into taxis at RM50 to Hatyai. Ignore them. On the other side a minivan charges RM 6.50 per person. Also people want to charge you to fill in the immigration forms - ignore them too.

    If you arrive early the money changers will be closed but the minvan takes RM.

    When you get to Hatyai you can change money at travel agents if you forget beforehand - there are many about the rate seems OK. We changed at the place next to Sulaiman restaurant.

    We paid 1000 Baht on the first day to take a tuk tuk to the Islamic Centre (Which they also call the big masjid or mosque). It is NOT on the main Songkhla road so you will probably have to do this because, while you can SEE it from the main road, you can only get to it by a considerable detour. The tuk tuk is quite cool when you get up to speed.
    You are paying the driver for his time so you can use him for detours too - including your first trip to the money changer!

    The day we were there, there were about 15 couples.... they are familiar with the whole process... don't worry but do get there reasonably early or you will have to wait for Zohor.

    There is a restaurant near the centre - nice food. we paid about 550 baht for a good meal but we ordered too much!

    At the consulate - they too are used to you. But we had to pay 500 baht for our docs to be certified - 100 per document.

    When I asked they said to be there at 11 a.m. but when we got there we were told to come back after lunch. Maybe better to get there early.

    Second day - took tuk tuk to get minivan to sonkhla after breakfast at Sulaiman restaurant. (Roti Canai is 20 baht for kosong!) the minivan took us right to the door of the consulate.

    Had food at the beach - we ordered less that day but they brought us bigger servings so spent 620 baht. Maybe better to eat near the masjid (at the end of the beach) instead.

    After collecting docs - get tuk tuk and ask for mini van to Hatyai - he will take you to the right place. The songkhla van was not so flexible in dropping us off at the right place though. Dropped us at Diana shopping centre ( wife happy ) Had to tuk tuk when back in Hatyai.

    Coach back : If you didn't book your return - consortium express have theitr office next to Lee Gardens - opposite the Mcdonalds. The last bus to JB is 6.00 but you have to be there early. It is usually fully booked. Costs 850 baht. Earlier buses are 750 but you may not make it on time.

    ReplyDelete
  30. Alahmdulillah, saya terjumpa blog nie.Dalam perancangan nk nikah di Siam tapi tk dpt byk maklumat sehingga sekarang..Insya allah, saya akn berkongsi pengalaman saya juga di blog nie ..Semuga Allah swt membalas jasa baik tuan2 dan puan2 yg sudi berkongsi pengetahuan dan pengalaman....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah saya dah pun dah selamat dinikahkan pada 9 nov 2012 di Pattani. Actually 1st plan nak buat Songkhla tapi ada maslah kat sana sebab bakal suami masa tu mualaf. banyak yang tak kena. tu tak kena, ni tak kena. And saya rasa tok kadi kat sana macam tak tau nak baca rumi. sorry to say. jadi saya dan suami(sekarang dah bergelar suami) decide pergi Pattani on the next day that was Friday. The next day(Friday), kami ambil tuk tuk ke station bus ke Pattani. We paid 200 bath for 2 persons and it took about an hour and half ride. Sampai sana MAIP tutup then kami berjalan ke masjid yang terletak betul2 blakang pejabat tu. Then saya tanya seorang pak cik ni samada office buka ke tutup and then saya bagitahu dia yang kami datang sini nak kawen. Alhamdulillah pak cik tu tolong kami and call orang yang in-charge pasal ni ngan tok Kadi skali. So hari tu kami diijabkabulkan. We paid 4000bath for it. Tengah hari selepas akad nikah, kami decide pegi Phuket. bak kata suami mini honeymoon. Then on the next monday we need to go back to Pattani bc we still need to collect some documents from there since they can't do anything on that friday bc the office was closed. They also snaped our pictures to put in the marriage card. Then after collect all the documents, we went to consulate to submit all the documents. Since last Tuesday was the holiday (Deepavali), we need to come back on Wednesday. On Wednesday, the day that we need to collect all the documents, saya kena interview dengan pegawai konsulat sebab suami bukan warganegara malaysia. And alhamdulillah smua dah settle kat sana. Cuma nak tunggu register kat sini je. Harap2 semuanya ok.

      So kat sini, kepada sape2 yang nak kawen kat thailand especially to ladies and pasangan anda itu bukan warganegara malaysia dan baru memeluk agama islam, saya nasihatkan jangan pergi Songkhla.

      :)

      Delete
  31. hoi! Mana leh nikah Siam? Setan Putin aka us taz azhar idrus kata tak sah... so hati2 dengan ulaRmak, guys!

    sebab wa punya kitab SAR mutaalbadarin cakap ok je as long lebih 2 marhalah ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ibnu Marzuki,

      Bab ni saya sokong. Mmg banyak sangat ulaRmak yg berkeliaran. Saya percaya niat anda juga ingin membantu dan sangatlah dialu alukan. Cuma mungkin lenggok bahasa perlu diperbaiki sedikit supaya tidak kelihatan kasar. Terima kasih saya ucapkan kerana membantu pembaca lain berdasarkan pengalaman anda.

      Delete
  32. bak kata ibnu marzuki al firdaus
    Sunday, November 11, 2012
    RM2 je
    http://www.hatyaihotel.org/images/Hat-Yai-Map.gif

    montri 2 road sebelah CLOCK tower ada tuk2 ke MAIS from hatyai. from mais boleh sambung tuk2 ke konsulat. Jimat banyak. Berbanding Guna agent gak akhirnya walau rm200 eg. Hj Ismail di blog nikah Siam hatyai :P

    Lopburiramate rd then kiri ke mais after niphat songkhro 1 rd selepas phetkasem rd (CLOCK TOWER) montri 2 rd (market). Tunjok alamat mais dalam bahasa Thai ;)

    ReplyDelete
  33. tips,
    1.tukar duit di thailand ,klu tukar awal d malaysia rugi 5%
    2. byr mais dlm RM pn bleh. klu dlm baht mmg kena add up kos money changer cha

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3. g LOVELY Tours trus utk beli voucher hotel. lee garden hotel rm200+ bleh dpt dlm rm105. murah byk dr book online
      4. print gambar masjid, konsulat n clock tower. mudah org thai paham. minivan dr clocktower ke mais rm3.ke konsulat pn rm3

      Delete
  34. kos pengesaahan konsulat dh naik dr rm15 ke rm50. baht saja d terima
    molek naik tren ke hatyai. rm52 dr KL. ada tilam. dlm 10pagi tiba hatyai. byk masa leh ke mais dgn minivan

    ReplyDelete
  35. boleh naik tuktuk dr mana2 hhotel ke clocktower atau dr stadium songkla ke konsulat. harga dr rm2 ke rm4. guna jari ja masa nk byr. paham juga org thai

    ReplyDelete
  36. melalui blog ni, saya dan isteri ke Hatyai. Kami drive sampai ke Bukit Kayu Hitam. Parking kereta di Kompleks Bebas Cukai. Rm15 sehari.

    Lepas tu dari kompleks tu, naik Toyota Vios ke Hotel di Hatyai. RM50.

    Sampai di Hatyai, kami dibawa ke syarikat transport tu.. Nasib baik owner dia orang Malaysia. Senang communicate. Dia offer rm60 ke MAIS > KONSULAT > HATYAI . Survey2 tuktuk nak amik rm50. So better naik VIOS kan..

    Masa saya nikah, ada dlm 5 pasangan lain yg nikah juga.. saya tgk yang lain2 tu semua dtg dgn agen.. semua releks je.. Agen setelkan.. tp seronok dpt urus sendiri...

    Konsulat lunch hour pukul 12pm. Jadi jgn lewat smpai ke sana.. kami ni sb dok membuang masa... ngam2 5 minit b4 konsulat tutup kami smpai di guard.. dan dibenarkan masuk...

    esoknya, nk jimat kos, dr hotel naik tuktuk ke bus station. Ambil van ke KOnsulat rm3.. selesa van ni sb dia ambil orang ngam2 dgn seat yang ada..

    lps dpt pengesahan konsulat. keluar je depan konsulat, diserbu oleh motosikal dan tuktuk.Naik tuktuk ke tmpt naik van. tmbg tuktuk rm2.. naik van ke Hatyai kali ni rm2.60.. tapi dia ambil orang smpai 20 orang satu van.. hahaha...

    terima kasih kepada pembuat blog.. sebelum pergi saya dah baca and kaji setiap post dan thread yang ada.. Alhamdulillah, perjalanan sangat smooth sebab saya dah clear dengan apa yang saya nak buat di sana. Terima kasih yg tidak terhingga, Hanya tuhan yg dpt membalas jasa kalian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, boleh bg no tel sewa kereta vios ?

      Delete
  37. Salam.nk minta tlg pd sape2 yg thu bgaimana nk dptkn surat pengeshn cerai dr songkhla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. just g pejabat agama sana

      Delete
  38. hatyai nye majlis agama ade wat rush kt hotel x?

    ReplyDelete
  39. nak tanya, boleh ke kalau kte bwk seorang kawan kte utk dijadikan saksi pernikahan?

    ReplyDelete
  40. salam semua

    saya ingin bernikah secara rasmi sahaja di Johor tanpa daftar. kami berdua orang Singapore. ada sesiapa yang tahu caranya atau kenal tok kadi yang boleh menikahkan kami. terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun ingin bernikah secara halal sahaja tapi susah nak cari tok kadi untuk menikahkan kami di johor

      Delete
  41. salam semua, alhamdulillah saya dah selamat bernikah dithailand berpandukan blog nie, terima kasih pada pemilik blog, just utk info, saya gunakan kereta sewa THB900 aje untuk ke pejabat agama dan konsul, pemandu tu tunggu sampai siap walaupun masa kat pejabat agama rehat dari kul 12-1, esok nya nak g konsul saya guna van THB30 utk sorang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drive sendiri ke sewa kereta? Leceh tak sewa kereta kat sana

      Delete
  42. Sepasang suami isteri sudah bernikah di songkhla tetapi tdak mendaftar di malaysia dan hanya ada sijil nikah telah dikeluarkan dr sna... persoalannya jika pasangan tersebut berada di hotel dan diserbu oleh pejabat agama adakah sijil itu sah digunakan.adakah jika tunjuk sijil nikah dar songkhla tuduhan lain pula yg akan mereka dapat...bukan kesalahan berkhalwat tp kesalahan tidak mendaftar? una_eja84@yahoo.com

    ReplyDelete
  43. We are very grateful to this blog as it has helped us tremendously in saving alot of money from engaging any agents. The procedure is very simple and straightforward. Finally we have gotten married with all the legal documents from MAIS and Malaysian Consulate of Songkhla. We would like to share our experience as folows and total cost involved;
    1. Wednesday -Konsortium Coach to HAT YAI from Pudu Raya at 10pm - RM50 per person ( Snoozer seats JKR3922)
    2. THURSDAY 8AM Arrived in Hat Yai . Hotel stay in Hat Yai - New Seasons Hotel 1260 Thai Bhat per night (deluxe room)...excellant english speaking service and room is spacious and clean. Nearby to Massage n beauty parlours, 7 elevan, hamid restaurant, central shopping centre, halal night time food stalls. (+66074352888) 106, Prachathipat Road.
    3. We contacted Ismail (+66899114466) but he was busy so we engaged the services of encik Jaafar (Thai Muslim who speaks malay) who charged us total of 3000 thai bhat for 2 days.(to and from MAIS and Malaysian consulate, samila beach rest and lunch, and next day to Malaysian Consulate and restoran Kelantan (Halal) for lunch.
    4. THURSDAY - 11am -Fees paid to MAIS is only 4500 Thai Bhat. You must bring your original passport and white colour arrival card and your original NRIC.
    5. The nikaah will be done in a bilik Nikaah in the mosque itself. Mas Kahwin is to paid seperately...infront of the jurunikah/ kadhi.
    6. After Nikaah, you will be given the original marriage certificate written in JAWI and a letter of confirmation written in BM. These documents must be taken to the malaysian consulate in Songkhla @ Sukhom road. Documents were submitted around 2pm upon filling up a form in BM. Asked to come back next day at 10am.
    7. FRIDAY - 10am. Collected all verified documents, copy of NRIC and Passport and arrival cards of both parties, was all verified by the consulate, copy of marriage cert and confirmation letter also verified with consulate chop. Paid to consulate 500 Thai Bhat.
    8. Marriage complete ALHAMDULILLAH...relax at Samila Beach....only one halal restaurant there...seafood lunch cost 740 thai bhat. Coconut icecream with roasted nuts 30 Thai Bhat. Pony Ride with photo 50 Bhat.
    9. At night must try mango sticky rice (Rabiah) 50 Thai Bhat
    10. SATURDAY - 9.30am -Departure to Kuala Lumpur by Konsortium Bas Express (within walking distance from New Seasons hotel) Ticket bought from Hatyai Variety travel service. 500 Thai Bhat each. The bas was extremely comfortable...single deck with snoozer seats (JKR 3922)
    AS YOU CAN SEE IF YOU TAKE RM 1500 ITS MORE THAN ENOUGH FOR EVERYTHING INCLUDING HOTEL, TRAVEL, FEES FOR MAIS & MALAYSIAN CONSULATE, SHOPPING AND MAKAN.
    whoever needs more info can email me : alishareen80@gmail.com
    Does anyone have any info about registering the marriage in Malaysia or Singapore ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu upah translator ke? jurunikah tahu berbahasa melayu?

      Delete
  44. Jaafar Taxi Hat Yai / Songkhla - +0817981124

    ReplyDelete
  45. Salam,

    Sedikit Tips untuk pasangan:

    1. Jangan guna agen (mahal)

    2. Naik Air Asia ( murah dan pantas). RM300 pergi-balik utk 2 org. Masa perjalanan 1 jam.

    3. Sampai hatyai airport terus amik teksi RM80, cakap je g masjid, diorang dah tau dan akan bgtau proses seterusnya iaitu ke konsulat.(pemandu akan tunggu sehingga proses selesai, tambah lagi rm80) kos teksi RM160. kos nikah RM450. Masa 1 jam.

    4.Selesai urusan nikah terus ke konsulat, isi borang, serah dokumen, amik slip, konsulat akan suruh dtg esok. Masa 15min.

    5. Teksi akan hantar balik ke hotel, buat temujanji dgn teksi yg sama utk amik pg esok jam 10 utk ke konsulat. (pun driver teksi akan offer). RM100 return.

    6. Tiba di konsulat, tggu no giliran, amik surat, bayaran RM50. Masa 15min.

    7. Selesai dan boleh balik Malaysia.

    Total kos RM1060. Jimat Masa.

    Agen amatlah tidak perlu kerana tugas mereka hanyalah seperti pemandu teksi tadi yg menunggu dan menghantar kita. Kononnya mereka kenal sgt dgn jurunikah la, pegawai konsulat la tipu je tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tambahan...

      Flight ke hatyai cuma ada 1 penerbangan saje dlm sehari iaitu jam 12.05 waktu Malaysia dan sampai 12.05 waktu Thailand.

      Seeloknya pergi hari isnin, tak ramai org di masjid.

      Tak payah nak rush sgt kerana masa mencukupi utk selesaikan urusan dlm hari yg sama. (isnin)

      Delete
    2. Perbelanjaan :

      Flight RM300 utk 2 org. return. (kalau waktu promosi lg murah)

      Teksi - Airport - Masjid - Konsulat - Hotel = RM160

      Teksi - Hotel - Konsulat - Hotel = RM100

      Bayaran Nikah (termasuk salinan dokumen) RM450

      Bayaran di Konsulat RM50

      Penginapan, makan minum terpulang kepada anda nak yang mahal atau yang murah.

      Tune Hotel kalau booking online dlm RM50 je semalam.

      Bermalam seeloknya di hatyai, boleh g shoping. Di Songkhla pekan mati.

      Delete
    3. tak perlu upah translator ke? jurunikah tahu berbahasa melayu?

      Delete
    4. Tak perlu. Jurunikah dan petugas masjid boleh berbahasa melayu loghat Kelantan.

      Delete
  46. Klu xdpt bt passport sbb sangkut dgn ptptn so ade cara lain x nk pegi siam? Anyone help me please white00000heart@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami membawa pasangan untuk berkahwin / poligami secara sah di pejabat Majlis Agama Islam Thailand. Pernikahan ini adalah sah mengikut hukum syarak dan diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia. Insya-Allah urusan boleh dijalankan dalam 2 hari sahaja & dokumen lengkap dapat diterima pada hari tersebut.
      Sekiranya berminat, sila hubungi :-
      DRINA DMARYA RESOURCES
      No 7 Tingkat 1, Simpang 4, Teluk Pulai Klang.Selangor
      (Atas Kedai Kek Bee's)
      Tel : 03-33745230/ 013-3311606/0136312803/0169100809
      sekiranya kami dalam THAILAND WATSAP ke no : 0169100809

      Delete
  47. g bayar la dulu sket 1-2 ratus kt ptptn dulu bg unblacklist.

    ReplyDelete
  48. Alhamdulillah....pada Jan 6, 2014 saya dan pasangan selamat bernikah di Songkhla hanya berpandukan blog dan komen-komen di sini. Proses memang mudah tanpa memggunakan khidmat agen. We all the 1st to arrive kat pejabat MAIS. Bila kaunter buka, serahkan paspot, original IC dan Departure Card untuk staff kat situ isi dokumen. Tunggu jurunikah sampai ard 9.30 a.m. by 10 a.m. dah selamat nikah. Lepas nikah ambil dokumen, byr BHT4500 diorg siap photostatekan dokumen utk submit ke konsulat at BHT20.

    Lepas nikah bergambar ard masjid dgn ahli keluarga yg ikut serta and pergi ke konsulat Malaysia ard 11.00. Di konsulat, ambil nombor, isi borang and submit dgn dokumen dr MAIS. Esoknya..pukul 10.00 a.m dtg balik ke Konsulat utk collect surat and bayar fee BHT500. Terus ke airport pastu to catch 1255 flight.

    Mudah and straightforward.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh email saya tak cara2 nk berurusan di sana...urgent saya nk pergi 23hb jan ni

      Delete
    2. sorry my email errakefli@gmail.com

      Delete
    3. Maaf....baru aje saw ur posting...harap semua berjalan lancar

      Delete
  49. Hani boleh emel saya sampel afidavit tak...nazadea@gmail.com

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum. Saya amat menyokong usaha murni "nikahhatyaisiam.blogspot.com" dalam memberi panduan kepada pasangan yang berhasrat bernikah di Thailand tanpa menggunakan khidmat agen. Namun begitu pasangan perlu berhati-hati apabila berada di Selatan Thailand. Kebanyakan pasangan tidak dapat menyempurnakan hasrat murni mereka akibat masalah komunikasi (dalam bahasa siam). Akibatnya, ramai pasangan yang di"pau" oleh kutu-kutu jalanan yang bertaburan di sekitar Hatyai/Thailand dan mereka terpaksa menghabiskan wang lebih dari RM2,000 bagi meneruskan hasrat murni mereka. Ada juga pasangan yang pulang hanya dengan sekeping sijil nikah. Dan yang paling menyedihkan, ada yang pulang dengan tangan yang kosong apabila usaha mereka terbantut di separuh jalan akibat masalah komunikasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami di "Alfaiz Consultancy" cuba membantu pasangan yang berhasrat untuk bernikah di Songkhla dengan menawarkan khidmat Nikah di Majlis Agama Islam Songkhla dengan harga pakej yang berpatutan (RM1,500 sahaja). Untuk maklumat lanjut boleh hubungi kami di talian 013-335 2275 (Ustaz Faiz) atau layari: alfaizconsultancy.blogspot.com

      Delete
    2. Ini rupanya permainan dia. Menakutkan pembaca dgn cerita dongen kemudian menawarkan khidmat sebagai agent. Maaf tapi nama jer ustaz tapi menipu.

      Pembaca boleh membaca sendiri komen mereka yg telah berjaya. SEMUANYA menceritakan betapa MUDAHnya untuk melaksanakan hasrat mereka apabila NIAT mereka betul. InsyaAllah perjalanan anda akan dipermudahkan dengan niat yg betul dan ikhlas.

      Tak percaya? Baca sendiri komen sampai habis....

      Delete
    3. haha.. xpasal2 kena cop ustaz penipu.. terbaik boh..

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. Salaam..saya tak rasa ada apa2 masalah berkomunikasi dari pertama kali (20 tahun lalu) saya ke Hat Yai hingga la skrg ni. Pada saya,skrg lebih senang ke sana sini sebab terlalu ramai berbahasa melayu di sana.

      Saya setuju dgn @nikah hatyai..jangan lah USTAZ menakut- nakutkan orang untuk mencari rezeki. Jangan menambah kan beban pada orang yang telah bermasalah. Dah 2 USTAZ saya lihat dari blog nikah yang mempunyai masalah yang sama..masalah TIDAK JUJUR!

      Delete
  51. Ada ramai di sana yg boleh berbahasa Melayu Kelantan....and just like traveling to other foreign countries kena b smart...go to transport companies ard the lee gdn hotel or centara hotel n show them pictures MAIS n Malaysia Consulate...my experience ppl I met jujur...penggunaan agen xde added value...selain mengambil kesempatan...I was informed a couple byr sampai RM10k tapi hanya jadi driver bawa ke sana sini...

    ReplyDelete
  52. Salam nk tnye...bleh ke klau sijil nikah dr MAIS tu dgunakn utk urusan klahiran kt hosp gov n utk pndftran mykid ?hope sgt ad yg tlg jwbkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setahu saya, sekiranya ada surat pengesahan konsul, tak ada masalah pendaftaran anak di hospital dan untuk buat mykid. Kalau tak, banyak masalah yg akan timbul.

      Delete
  53. salam . ade x sesiapa yg berhasrat nk menikah hjung tahun nie ?

    ReplyDelete
  54. nak saya dari JB bakal suami dari America florida ada nasihat tuk kami
    ni second marriage saya...Neena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada komen pembaca diatas mengatakan lebih mudah bernikah di Pattani sekiranya bakal pasangan baru memeluk Islam. Wallahuaklam...

      Delete
  55. Wsalam... Sy n partner pun ada plan nak menikah dalam bulan 11 ni bertolak dari kl tapi tgk la whether nak naik bus atau flight hurmm

    ReplyDelete
  56. Kami membawa pasangan untuk berkahwin / poligami secara sah di pejabat Majlis Agama Islam Thailand. Pernikahan ini adalah sah mengikut hukum syarak dan diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia. Insya-Allah urusan boleh dijalankan dalam 2 hari sahaja & dokumen lengkap dapat diterima pada hari tersebut.
    Sekiranya berminat, sila hubungi :-
    DRINA DMARYA RESOURCES
    No 7 Tingkat 1, Simpang 4, Teluk Pulai Klang.Selangor
    (Atas Kedai Kek Bee's)
    Tel : 03-33745230/ 013-3311606/0136312803/0169100809
    sekiranya kami dalam THAILAND WATSAP ke no : 0169100809

    ReplyDelete
  57. Salam.. Sy dan pasangan plan nk nikah bulan november ni dan nk pergi sendiri je without agen. Ade sape2 lg x yg nk pergi skali? Meh lerr. Sambil2 kita kenal n blh buat kawan kan. Kot2 sesat ke ape kee. Hehe. Kalau ade, email sy zatycun95@gmail.com.

    ReplyDelete
  58. sy pnh ikt agen rse sy xde mhal pn 1500 2hri siap smua...baik sgt agen tu taw....cm2 pakej ad nk bli ari pn ad cme surt konsulat jelaa dpt by pos...

    ReplyDelete
  59. Salam,

    Terima kasih kpd penulis & pembaca... seperti pasangan lain juga, saya & pasangan travel sendiri utk uruskan pernikahan kami :-), saya share perbelanjaan kami dari lepas sempadan Malaysia di Padang Besar sampai patah balik semula (Semua dlm Bhat):

    Hari pertama: (Sempadan Padang Besar ke Consulate)
    Tumpang kereta (Sempadan ke Pekan Padang Beza, bole upah org naik motor ada je di tepi dkt parking imegresen Malaysia) – 60
    Van putih (Padang Beza ke Masjid) - 500
    Majlis Agama Islam – 4500
    Malaysia Consulate – 500
    Teksi (masjid ke Consulate, selesa sgt mcm teksi mewah di KL, bole mnta org MAIS call kan, saya mnta tlg dyorg shj)- 450
    Tuk tuk (Consulate, makan, pusing2 Songhkla, hotel , kami ambil tuktuk pusing2 Songhkla sbb waktu kami sampai consulate bry shj tutup utk lunch, jadi kami isi masa lapang) – 500
    Hotel Songhkla – 750 (kami amik bilik mewah, de motel/hotel jauh lebih murah)

    HAri Kedua: (Amik pengesahan yg sudah siap & bergerak ke Hatyai)
    Kereta hotel (Consulate & Hatyai , boss kat hotel tu offer hantar kami utk urusan & ke hatyai, siap kena tunggu kami di consulate hampir 2 jam hehehe) – 600
    Tuk tuk (Hatyai ke Hotel) – 150
    Hotel Hatyai – 750

    Hari ketiga: (Nak balik Malaysia)
    Tuk Tuk (Hotel ke Stesen bas) – 200
    Van putih (Hatyai ke Imegresen Thai;Sempadan) – 300
    Motor (Imegresen Thai ke Imegresen Malaysia) - 120

    Total: 9380 (Mewah sgt dh nih sebenarnya.. kalo x extend stay lagi murah hehehe)

    Bajet boleh berubah, bajet saya tinggi sedikit sebab saya extend stay di Hatyai utk 1 mlm lagi & berjalan-jalan.... erk dan shopping??

    Estimated bajet makan seperti bawah:
    Hari pertama: Makan tengah hari 260, mkn mlm beli di pasar mlm shj 50
    Hari kedua: Brunch di Big C Extra; 165, dinner di Bazar Hatyai 120

    Yang lain kos tambahan shj... :-) so sebenarnya mmg bwh 1K serba serbi.. owh saya mmg tuko 10k bhat shj... ada extra hehehe... which saya rasa mmg mewah banding org lain. overall proses sendiri mmg mudah & memuaskan... saya bersyukur semua urusan dipermudahkan...
    Terima kasih atas tips...

    Cheers...

    Regards,
    Saya Boleh!

    ReplyDelete
  60. Salam..rm1800..transport dari k.lumpur,selangor dan seremban,nikah di masjid songkhla serta sijil nikah, surat pengesahan dari konsulat malaysia serta penginapan..sila hubungi 0172218178 en azrul untuk pertanyaan..

    ReplyDelete
  61. Salam..rm1800..transport dari k.lumpur,selangor dan seremban,nikah di masjid songkhla serta sijil nikah, surat pengesahan dari konsulat malaysia serta penginapan..sila hubungi 0172218178 en azrul untuk pertanyaan..

    ReplyDelete
  62. Assalamualaikum. Kepada pasangan yang berhajat untuk nikah di siam tanpa guna khidmat ejen boleh call pakcik saya: 013-445 9966 (Pakcik Mustapha pemandu kereta sewa bukit kayu hitam). Setiap minggu pakcik saya bawak pasangan pegi nikah di songkhla sekali dengan urusan di pejabat konsulat. Boleh datang terus ke bukit kayu hitam awal pagi. Sampai saja bukit kayu hitam terus call. Kalau nak call booking 1 hari sebelum datang lagi baik. Biasanya Pakcik Mustapha memang ada di sempadan bukit kayu hitam dari pukul 7.00 pagi lagi. Harga tambang teksi untuk 1 hari cuma Rm200 sahaja. Untuk urusan 2 hari Rm400. Bayaran di Pejabat Agama Rm450. Bayaran di pejabat konsulat rm50. Sewa hotel 3 bintang baru rm70. Jadi kalau nak kahwin bawak rm1000 pun dah cukup. kalau nak shoping bawak lah duit lebih sikit untuk belanja handbag kat isteri. Hehe.. Pakcik mustapha boleh bawak jalan2 dekat Hatyai sekali kalau mahu. Tak perlu bayar lebih. Call saja Pakcik Mustapha 013-445 9966.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada no tel lain x...xdapat kol la nombor ni

      Delete
    2. mmg betul pkcik tu ckp.. Bayaran di Pejabat Agama Rm450. Bayaran di pejabat konsulat rm50.

      Delete
  63. Ni klu kna tngkap dgn JAIS blh kasi surat/ gmba tak? Depa caya tak? Kang nnti kira khalwat plakk. Anyone yg ad pngalaman

    ReplyDelete
  64. As-salam.. saya cadang nak ke MAIS and Konsulat untuk tarikh 13 Ogos (Khamis) dan balik semula 14 Ogos (Jumaat) petang..menaiki kenderaan sendiri.. siapa nak tumpang boleh contact saya melalui email or wechat.. saya akan bertolak dari KL pada 12hb malam (Rabu)... Boleh share2 duit minyak and tol.. Saya juga akan sediakan khidmat video and fotografi untuk anda.. Terima kasih

    Email: rosey3030@yahoo.com
    Wechat ID: ammri30

    ReplyDelete
  65. Saya ada sedia khidmat kereta sewa di bukit kayu hitam 2 hari untuk urusan nikah di majlis agama islam songkhla Rm500. Boleh call 013-984 7820. Standby rm540 untuk bayar di pejabat agama. Rm60 untuk bayar di pejabat konsulat & rm100 untuk hotel bertaraf 3 bintang. Cuma perlu bawak Rm1,200 saja siap semua. Tak perlu agen.

    ReplyDelete
  66. Sy nk pergi hujung bulan feb 2016 ni. Tanpa agent. Bole whatsapp sy +60149140335

    ReplyDelete
  67. Salaam..alhamdullilah,saya dah selamat bernikah di MAIS pada tanggal 21/1/16. Thanks to your site. Waktu saya becadang untuk bernikah,saya google and setelah membaca blog awak,saya terus buat persediaan untuk pergi sendiri. Sebelum itu,saya ada jugak berbual dgn Ustaz Ismail sebab ramai yang kata orang nya baik. Btw,saya ternampak no dan namanya waktu saya sedang membaca. Selepas mendapatkan segala maklumat dari nya,dia ada offer untuk nikah kan saya dan pasangan di hotel dgn harga yg sama tapi sijil tak ORIGINAL! Dgn pantas saya kata tak mau dan ingin langsung ke MAIS. So,people hati2 dan salah buat keputusan.

    Back to my story,
    Setelah check in di Centara Hotel,saya langsung ke MAIS dgn membayar 250baht return for a tuk tuk untuk ke MAIS. Registration tak leceh dan cepat dgn hanya membayar 4500baht sahaja di counter. Seperti yang dikatakan,jika niat kita ikhlas dan betul,InsyaAllah akan dipermudahkan segala urusan kita. Waktu saya sampai,saya lihat ada lebih kurang 10-15 pasangan di sini tetapi,dgn izin Allah,saya hanya menunggu 20 mins saja. Entah kenapa saya dan pasangan yang dipanggil dahulu sebelum yang lain. Saya bershukur sangat,dalam masa 10 mins,saya telah sah menjadi seorang isteri. Kami tunggu lagi di luar for about 10 mins untuk mendapat kan sijil nikah kami. Lepas tu kami pergi makan di Muslim village,road opposition dari masjid,dekat dgn floating market. Makanan sedap dan murah.


    Kepada yang ingin bernikah dan mempunyai bajet,tak perlu takut untuk pergi sendiri tanpa agen sebab process nya amat mudah. Cuma harus pandai nego tentang harga transport. And please CHECK NAMA/ EJAAN sijil nikah sebelum pulang. All the best pada semua bakal pegantin. Banyak kan tawakkal,redha dan ikhlas untuk segala ujian yang akan datang.

    ReplyDelete
  68. Saya dan suami nak share pengalaman nikah di songkhla pada Mei 2016 lalu.. kami lalui semuanya sendiri tanpa contact sesiapa pun dan pandu sendiri dari Malaysia.. semuanya tersangat lah mudah.. boleh lah baca blog kami https://senangnyanikahdisiam.wordpress.com

    Terima Kasih Tuan Tanah :)

    ReplyDelete
  69. Bagi sesiapa yg nak Nikah Di Thailand, boleh jenguk page ini Nikah Siam Sendiri - Tanpa Ejen.

    Ini link facebooknya. Sharing is caring.

    https://mobile.facebook.com/Nikah-Siam-Sendiri-Tanpa-Ejen-181019152320557/?_e_pi_=7%2CPAGE_ID10%2C4099249649

    ReplyDelete
  70. Sy nak pergi 19/9/16 ni tnpa agen. Siapa nak join skali email sy ye. Nurhidayahazizan81@gmail.com

    ReplyDelete
  71. Sy nak pergi 4/11/16 ni tanpa agent. Sapa nak join sekali boleh email Sy
    rosza73@gmail.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  72. hi, ada sesiapa nak pergi bulan 2 ni tak

    ReplyDelete
  73. SEMINAR DAFTAR NIKAH THAILAND, INDONESIA, INDIA & NIKAH SENDIKET -
    PENAWAR BUAT PASANGAN MENCARI BAHAGIA


    Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
    menjemput Tuan2 dan Puan2 ke Seminar daftar Nikah yang akan diadakan seperti berikut:
    Tarikh : 13hb Januari 2017
    Hari : Jumaat
    Masa : 3 ptg – 5.00 ptg

    Tempat : S2-3-3 Vista Alam Section 14 Pusat Bandar Shah Alam Selangor

    Yuran pendaftaran bagi seminar ini adalah:

    a) RM100 seorang

    Untuk Mendaftar, Tuan/Puan boleh terus hubungi kami:

    - Boestamam Bin Ahmad : 016-6547090

    - En Hadi: 012-9400857

    Tujuan Seminar

    Membantu pasangan untuk mendaftar pernikahan

    Mengelakkan ditipu sendiket nikah

    Golongan yang patut hadir

    Pasangan yang bernikah tanpa kebenaran

    Pelajar Undang-Undang

    Terbuka kepada sesiapa saja yang ingin menambah ilmu..

    ReplyDelete
  74. Asalamualaikum..spe nak pergi dalm bulan 3 or 4..jom sekali..email saya farhunt93@gmail.com

    ReplyDelete

Sila baca semua komen kerana ianya juga mempunyai informasi dan pengalaman dari pembaca-pembaca yang lain yang boleh membantu menjawab hampir kesemua soalan anda.

Please read all the comments because it also contains useful informations and experiences from previous readers of this blog that can help answer almost all your questions. Use Google Translate for those who do not understand Malay.

Total Pageviews