11 September 2010

Muslim marriage in Hat Yai, Songkhla.

A lot of people is wondering how and what to do if you need to get married in Thailand. I was also wondering about the same question before. A lot of blogs will tell you partially what you need in order to do it but almost all of them will offer you their services to help. With costs, of course. Sometimes, unreasonable costs.


I will tell you of my own journey. My journey of getting married in Thailand without a middleman. A marriage that was solemnised in the office of the Islamic Council of Songkhla itself with the documents notarised by the Malaysian Consulate in Songkhla with a budget of NOT MORE than RM1000. I want to help you plan your own journey there without feeling lost, afraid or pressurised. A trip that will only take about 1 - 2 days depending on YOUR choice. All the procedures, paperworks and regulations can be done within that time. All decisions and choices are yours to make without having any doubts.

I am not a marriage agent and have no inclination to be one. What I wish to do here is just to share the information and knowledge that I have gathered myself so that those of you inclined, can also follow my steps. So that you can think for yourself and see how these so-called agents are making a lot of money out of people who are in need.

Because I am short of time at the moment, I will continue within the next couple of days....

10 September 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah setelah sebulan kita menunaikan ibadah puasa, alhamdulillah kita berjaya juga sampai ke penghujungnya walaupun sebenarnya masih ada lagi 6 hari yang disunatkan untuk kita berpuasa dalam bulan Syawal ni. Alhamdulillah juga kerana blog ni telah mula mendapat perhatian walaupun bukan ribuan atau jutaan peminat yang 'follow'.

Banyak komen yang saya terima marah dengan kehadiran blog nie sebab kononnya boleh menutup periuk nasi mereka. Itu bukan tujuan asal blog nie. Tujuan asal adalah untuk memberi alternatif kepada mereka yang nak pergi sendiri menikah di sana dan juga utk menjimatkan kos didalam zaman semuanya mahal. Dari pengalaman saya di sana sampailah balik, kos keseluruhan tak sampai RM1k termasuk upah driver dan kereta sewa. Tapi dari beberapa blog lain dan info yang saya dapat, ada yang meletakkan harga dari RM1.8k sehingga RM5k untuk urusan yang sama.

Kalau ikut apa yang mereka ini nyatakan, mereka nak membantu mengurangkan kadar zina, anak luar nikah dan maksiat yang kini berleluasa. Alhamdulillah, saya sokong sepenuh hati niat anda. Tapi, takkanlah sampai nak ambik untung minimum RM1000 atas kesusahan orang lain? Dengan membantu membawa mereka pergi menikah pun dah dapat untung pahala akhirat, janganlah pula nak ambik untung dunia sehingga sekali ganda kos sebenar.

Saya pernah bekerja dalam bidang pelancungan. Saya juga dah biasa "backpacking" sendirian dan belayar dengan kapal layar sehingga ke Hong Kong. (InsyaAllah Eropah dalam masa terdekat). Sebab itulah saya berani pergi dan uruskan sendiri pernikahan saya. Sebab itulah muncul blog ini. Untuk memberikan alternatif dan informasi untuk membantu mereka yang tak berapa nak cukup budget untuk cepat-cepat pergi menikah dan tidak lagi hidup bergelumang dengan maksiat. Supaya insyaAllah, berkurangan kadar buang bayi yang dilapor (dan tak dilapor) didalam masyarakat.

Anti sindiket? Ya, sebab mereka inilah yang banyak buat onar menyebabkan agen-agen halal(?) payah nak cari makan. Sebab yang nak menikah takut terjerumus dalam pernikahan yang belum tentu sah. Kehidupan yang boleh membawa derita dimasa depan. Jadi, macamana lagi cara untuk memastikan 100% yang anda tak ditipu oleh sindiket? Dengan pergi sendiri ke Majlis Agama Islam Songkhla, berjumpa sendiri dengan Pegawai Agama di sana, dan menikah. Kemudian, pergi sendiri ke Konsul Malaysia untuk pengesahan.

Walau apapun, saya berdoa semoga Blog saya ni dapat memberi panduan untuk memudahkan apa yang pada pada asalnya mudah tapi disusahkan oleh pemerintah dan pemerintahan yang kita sendiri pilih.

Selamat Hari Raya Aidil Fitri. Maaf Zahir dan Batin.


PS:- Ada salah satu komen mengatakan hanya RM2 (Bht20) untuk ambil 'tuk-tuk' dari bandar Hat Yai ke Majlis Agama Islam Songkhla. Lagi murah dan jimat sebab dah tak perlu upah driver dan sewa kereta RM250. Kalau ada yg dapat harga nie, sila email saya dan saya akan update blog dengan kos terbaru.


ibnu marzuki al firdaus said...



rm2 je nak ke mais dari hatyai guna tuk2. patut bawak kamera & rakam untuk kongsi ikhlas, kan? wa nanti turun rakam video pulok lagi gere!

Total Pageviews