17 August 2013

Peguam Syarie dan Selamat Hari Raya Aidilfitry.....

Assalamualaikum,

Pertama sekali saya ingin memohon maaf kerana lama sangat tak update blog nie. Alhamdulillah walaupun begitu, masih ramai lagi yang mengunjungi blog ini dan mendapat serta menggunakan info yang terdapat di dalamnya untuk menghindarkan diri dari perbuatan maksiat.

Saya rasa belum terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitry untuk semua. Saya minta maaf sekiranya ada kekurangan dalam blog saya. Apa yang saya tulis adalah pengalaman saya ketika itu. Pengalaman yang amat menyeronokan dan akan terus kekal didalam ingatan. Saya juga yakin anda mempunyai pengalaman yang serupa walaupun tak sama.

Saya juga ingin mengucapkan tahniah buat semua pasangan yg telah berjaya mendirikan rumahtangga dengan berkat Allah swt. Saya doakan hubungan anda kekal hingga ke Jannah dan terus bahagia hingga ke akhir hayat.

Saya baru sudah membaca komen-komen yang telah anda tinggalkan dan banyak komen-komen tersebut bertanya tentang masalah pendaftaran. Buat pengetahuan semua, setiap negeri mempunyai undang-undang Syariahnya yang tersendiri yang bermaksud proses perundangan yang berbeza bagi negeri yang berbeza. Di dalam komen-komen tersebut saya telah berjumpa dengan seorang peguam Syarie yang sudi membantu memberikan nasihat tentang proses ini iaitu En Hafiz dari Tetuan Hafiz & Co berpejabat di Kuala Lumpur. Beliau boleh dihubungi di

Phone 03-6258 5877
Email hafiznco@gmail.com
Website http://www.peguam-syarie.com
Facbook  https://www.facebook.com/HafiznCo/info

Seperti juga En Ismail dan Ustaz Ismail yang saya sebut didalam blog saya, saya ingin menekankan sekali lagi yang saya tak mendapat komisen satu sen pun dari mereka ini. Apa yang saya buat ini adalah kerana saya tak suka mereka-mereka yang mengambil untung berlebihan atas kesukaran yang patutnya dipermudahkan.

Kepada yang sedang merancang untuk kesana, baca komen komen oleh pembaca yang lain serta print blog ini untuk panduan kesana. Komen dan info dari pengunjung yang lain mempunyai banyak lagi info dan pengalaman yang berguna. Kepada mereka-mereka ini, saya mengucapkan jutaan terima kasih. Semoga Allah membalas jasa baik dan keperihatinan anda dengan berkat dan rahmatNya......

26 March 2012

Pendaftaran dan Proses Mahkamah Syariah Malaysia


Assalamualaikum w.b.t.

Dah lama saya tak post kat blog nie. Banyak menjawab komen dan persoalan di ruangan komen jer. Saya minta maaf kepada peminat-peminat blog kerana tak update sekian lama. Alhamdulillah bila dapat anak baru, rezeki saya bertambah. Saya rasa juga berkat dari doa tuan-tuan dan puan-puan yang membaca dan mendapat ilmu dari blog saya. 

Seperti yang saya pernah katakan, tujuan saya membuat blog ni adalah untuk membantu kita sesama Islam menghindarkan diri dari perbuatan maksiat dan supaya perhubungan antara kita menjadi sah serta diberkati. Alhamdulillah sekali lagi, walaupun saya tak dapat sesen pun dari hasil blog nie, Allah mengurniakan kepada saya rezeki dgn cara yang lain.

Di bawah ini adalah petikan dari komen yg di ambil dari Blog intim.wordpress.com. Penulis menulis komen sebagai seorg peguam yang banyak menguruskan kes-kes pernikahan di Thailand. Kalau nak baca post penuh klik di sini....

Saya minta maaf sekali lagi. Kerana saya tak tahu dan tak kenal siapa peguam Ahmidul ini. Saya dah cuba cari siapa dia tapi tak jumpa. Kepada yang memerlukan khidmat guaman, saya cadangkan anda berjumpa dgn peguam yg terdekat dgn anda supaya lebih mudah utk berinteraksi.....



Ahmidul berkata:
assalamualaikum
sy adalah salah seorang peguam yg byk menguruskan pendaftaran nikah psgn malaysia yg bernikah di luar. sehingga hari ini sudah ramai pasangan sy bantu yg urusannya telah menjangkau lebih dr 5 tahun. di sini sy ingin memberi sedikit komen serta nasihat kpd semua yg berurusan dgn pejabat agama di luar negara.
ramai warga kita terutamanya pelajar yg berkahwin di luar negara termasuk di amerika, australia, mesir dll. tetapi yg paling ramai bernikah adalah di thailand. sebenarnya dokumen konsulat bukanlah 1 dokumen mandatori atau wajib. kita sbg umat islam bebas utk bernikah di mana-mana negara asalkan semua hukum syarak dipatuhi. jadi urusan pendaftarkan di malaysia tak lebih adalah utk menyeragamkan maklumat warga malaysia yg sudah berkahwin serta utk mengesahkan pernikahan tersebut sah dr segi agama.
sememangnya dokumen konsulat ada dlm senarai dokumen yg diperlukan utk mendaftarkan pernikahan di malaysia TETAPI seperti yg telah sy nyatakan td ia bukanlah mandatori. tanpa dokumen tersebut psgn masih tetap boleh mendaftarkan pernikahan di malaysia. ini telah dibuktikan dlm kes-kes yg pernah sy uruskan sblm ini. sedangkan dokumen konsulat yg palsu juga byk diedarkan. ada juga psgn yg sy wakili pernah mengaku mereka boleh dapatkan dokumen konsulat yg asli ataupun yg palsu dgn byrn tertentu tanpa perlu pergi ke thailand. belum termasuk lg sijil nikah & surat pengesahan palsu yg byk dicetak oleh sindiket nikah yg tidak bertanggungjawab. oleh yg demikian dokumen konsulat tidak memainkan peranan yg penting dlm proses pendaftaran nikah di malaysia.
ada psgn yg sy wakili di mahkamah, mempunyai semua dokumen penting tersebut termasuk dokumen konsulat tetapi tetap menghadapi masalah utk mendaftarkan pernikahan di malaysia. mengikut pengalaman sy yg paling penting adalah SIAPA HAKIM YG BERTUGAS UTK URUSAN PENDAFTARAN PSGN TERBABIT. mengapa sy berkata demikian? kerana kita berurusan dgn manusia, jd ada hakim yg berdisiplin & ada yg tidak terlalu tegas.
APA YG PALING PENTING UTK MEMUDAHKAN & MEMPERCEPATKAN URUSAN DAFTAR NIKAH DI MALAYSIA? kesediaan pihak majlis agama islam thailand membantu dlm proses mahkamah. jika saksi nikah terdiri drpd pegawai majlis agama atau kadi wali hakim itu sendiri sanggup menghadirkan diri di mahkamah maka proses pendaftaran nikah psgn akan menjadi lebih mudah & pantas. ini telah dibuktikan sblm ini dlm kes yg pernah sy wakili, jika pegawai agama atau kadi dpt memberikan penjelasan di mahkamah syariah segala urusan daftar akan selesai dlm masa yg singkat.
juga sy tidak nafikan apa yg dikatakan oleh rakan kita jika hakim atau pegawai agama di malaysia mengenali jurunikah thailand yg menikahkan psgn tersebut, segala urusan akan bertambah mudah. pernah 1 psgn yg sy wakili dr melaka, bernikah di thailand kerana mahu berpoligami, kemudian mendaftarkan pernikahan mereka di johor, segala urusan dpt diselesaikan dlm beberapa bln sahaja & psgn terbabit lgsg tidak dikenakan sebarang denda.
APA YG PERLU DIELAKKAN APABILA PSGN BERNIKAH DI LUAR NEGARA? jgn bernikah di lokasi selain dr pejabat majlis agama islam kerana ia akan merumitkan urusan pendaftarkan nikah di malaysia. contohnya tak kira samaada bernikah di pejabat agama songhkla, yala, narathiwat atau pattani cuma elakkan bernikah di luar pejabat agama.
secara kesimpulannya, urusan daftar nikah di malaysia akan tetap bergantung kpd hakim. jika dpt hakim yg membuat kerja secara terperinci maka sukarlah sedikit urusan daftarnya. jika dpt hakim yg sudah sedia maklum urusan di tempat nikah terbabit atau mengenali kadi wali hakim maka mudahlah urusan daftar nikah.
dokumen nikah, surat pengesahan, dokumen konsulat hanyalah sekeping kertas. berapa byk dokumen palsu yg diedarkan, hakim tkkn memudahkan urusan daftar psgn semata-mata hanya kerana dokumen tersebut. ada psgn yg sy wakili mempunyai semua dokumen tersebut tetapi hakim tetap mahu saksi nikah atau jurunikah menghadirkan diri semasa perbicaraan di mahkamah. ada psgn yg hanya mempunyai salinan sijil nikah (bukan yg asli), tanpa dokumen konsulat atau surat pengesahan serta salinan bukti perjalanan tetapi masih dpt mendaftarkan pernikahan mereka di malaysia. ada psgn yg mengemukakan dokumen konsulat tetapi urusan di mahkamah masih blm selesai walaupun sudah menjangkau lebih dr 1 tahun.
yang paling penting adalah niat, jika niat kita betul insyaallah Alllah swt akan melindungi kita. jd sblm psgn mahu bernikah di thailand, sebaik-baiknya betulkan niat anda dahulu. sy tidak galakkan & sy tidak menegah. terpulang kpd hak masing2 utk membuat keputusan.

08 May 2011

Nikah Siam - (Part 1). Arrived at Hat Yai.

Assalamualaikum wbt,


Many blogs I've read gives the reader on tips on how to get married in Siam @ Thailand. Almost all require that you contact them to obtain more information and offer more services. The problem is, the services offered are not free

Why would you actually need to ask for help when you can manage it by yourself and arrange your marriage with the cost coming in to LESS than RM1000 and complete the whole process in LESS than a day!

How you should do it is by following what I did in Hat Yai with some modifications to suit you. I arranged my own marriage in Thailand without the help from anyone/agent except for a street trader named Ismail.

I planned my marriage using a little bit of the information that is available on the Internet today. From the beginning, I did not like to 'travel' in a group - ie 'packaged Tours, as I am the kind of person who like to plan my own "adventures" and like to "explore" the sights and sounds on my own. So when I read and got information on marriage @ wedding packages in Thailand @ Siam, I was not interested. I was also very worried because too many people have fallen and become a victim of fraud and false marriage syndicates offering fake marriage certificates which is more prevalent in the Southern District of Thailand and the Northern parts of the Peninsular Malaysia.

In order to minimise the risk of being cheated and caught in the syndicates (because I do not know personally any of them) and so that I can control my own trip, I decided to manage and arrange the trip myself. InsyaAllah(if God's willing), if what we Pray, wish and hope for is right, everything will be smooth without much of an obstacles.

This is the real story on what I did and my experiences.


I chose to start my journey with the Ekspres Langkawi (EL 8) that actually continues all the way to Hat Yai. Usually the train will depart at 2110hrs but was a bit delayed tonight to 2145hrs. The delay was not that long. The good thing about using the train is that you can choose the sleeper berth (RM60) meaning that when you arrive Hat Yai the next morning, you will be fresh because of sleep. Arrived in Hat Yai at about 1030hrs. Do not be alarmed once you are there is to see people simply crossing the railway line to go to the other side. This is apparently normal in Thailand. Just make sure you look left and right before crossing the track as you do when you cross the road in Malaysia.



When I got out of the station, I immediately took a 'tuk-tuk' to the Garden Home Hotel. After bargaining, I paid Baht50 (RM5) for two people. I checked-in upon arriving. Because I  had already planned my "Honeymoon" in Hatyai, I booked a room for 3days/2night. Usually after a long journey, the body will normally feels a bit tired. My future wife (at that time, now, now she is my wife Oooo!) suggested that we take a break and lie down and have a rest :-p. But because I had planned to get married here, I told her  "Gi mandi nung, kito teruh gi jupo tok kadi. Watpo nok tunggu lagi?(Go and have a shower quickly, we need to go and see the Kadhi. Why should we wait?)"......

Continued .......

Total Pageviews